Huis Klaas, shop zonder kassa voor patiënten met kanker

Op dinsdag 2 mei opent een groep oncologische patiënten en vrijwilligers op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius de deuren van Huis Klaas. Met een unieke shop willen ze andere oncologische patiënten met financiële problemen praktisch ondersteunen.

Elk jaar krijgen bijna 70 000 mensen in ons land te horen dat ze kanker hebben. Niet minder dan 14 000 onder hen zijn  financieel kansarm op het moment dat ze die diagnose krijgen. Door en tijdens het ziekteproces loopt dit cijfer verder op tot een hallucinante dikke 30 000. Dat betekent dat na verloop van tijd bijna de helft van de patiënten met kanker in armoede leeft.

Shop zonder kassa

Op het gelijkvloers van een oude patriciërswoning in de Sint-Vincentiusstraat bevindt zich voortaan een shop zonder kassa. Betalen is niet aan de orde in Huis Klaas. De rekken worden gevuld met kleding, schoenen, handtassen, accessoires en kinderspullen. Alles is nieuw of toch minstens zo goed als. Ingezameld door de initiatiefnemers en bestemd voor die oncologische patiënten van het ziekenhuis die het financieel moeilijk hebben. Ook de puur financiële tol van kanker is immers niet te onderschatten: inkomsten vallen weg, kosten stijgen. Het zijn de zorgverleners zelf die de patiënten van bij diagnose tot op het einde van de behandeling screenen. Wie in aanmerking komt, wordt naar Huis Klaas doorverwezen.

“We merken dat de drempel vaak groot is voor patiënten om zich bij financiële moeilijkheden tot de bevoegde instanties te wenden, “ aldus coördinerend hoofdverpleegkundige oncologie Amber Neefs. “Door praktische spullen zoals kledij, boeken en speelgoed ter beschikking te stellen, kunnen we onze patiënten helpen om hun niet-medische kosten te reduceren. We richten ons vooral op gezinnen met kinderen. Ze kunnen hier op afspraak, discreet, in alle rust en vaak bij lotgenoten terecht. Er is ook geen sprake van administratieve rompslomp.”

Oproep

Voor het gratis aanbod van haar shop rekent de ploeg van Huis Klaas op goodwill en gulle giften.  Heeft u toevallig kledij (kinderen en volwassenen), leuke hebbedingetjes  of speelgoed die in goede staat  verkeren? Schenk ze dan aan Huis Klaas en help om patiënten te helpen! U kunt contact opnemen met Amber Neefs op 03 443 35 43.

Huis Klaas krijgt de steun van GZA Ziekenhuizen en van lotgenotenvereniging Waaier.

Huis Klaas, Sint-Vincentiusstraat 20, 2018 Antwerpen