Gratis winkel voor kankerpatiënten in Antwerpen

GZA heeft een winkel met kleding, speelgoed, juwelen en dergelijke opengedaan voor mensen die bij hen behandeld worden tegen kanker. Een kassa is er niet, alles is gratis. In de ziekenhuizen merken ze meer en meer dat mensen in geldnood raken, doordat ze ziek zijn.

De winkel – Huis Klaas – is ingericht in een historisch pand naast GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius in Antwerpen. Kankerpatiënten van dat ziekenhuis, van campus Sint-Augustinus in Wilrijk en campus Sint-Jozef in Mortsel kunnen er op afspraak terecht. “Als we het gevoel hebben, dat ze financiële problemen hebben, zullen we hen discreet aanspreken en krijgen ze een kaartje van de winkel met hun unieke patiëntennummer,” legt oncoloog Annemie Prové uit. “Dan kunnen ze een afspraak maken, om te gaan winkelen.”

Geen afdankertjes

Vrijwilligers hebben de winkel ingericht en zullen hem ook uitbaten. “We leggen de lat hoog voor de spullen die we hier aanbieden”, vertelt vrijwilligster Mieke Meukens. “De kleding wordt ingezameld door het personeel en hun vriendenkring, maar ik ben ook naar winkels geweest om te vragen of ze geen overstocks konden schenken. Vooral voor kinderen hebben we dus ook heel wat nieuwe kleding.”

“Mensen hoeven geen bewijzen voor te leggen van hun financiële situatie”, zegt Prové nog. “We zijn er zeker van, dat niemand er misbruik van zal maken.”

Bron: https://radio2.be/antwerpen/gratis-winkel-voor-kankerpatienten-in-antwerpen